Nätverk och samordning viktigt i akuta situationer

Anna Drake News

Läste du Sydsvenskan den 1 februari? Där presenterades resultatet av en rapport om EU-migranter som visar på vikten av nätverkande och samordning.

I ett år har regeringens nationella samordnare Martin Valfridsson utrett hur samhället ska arbeta med utsatta EU-medborgare. Slutsatsen är att det finns ett skriande behov av samarbete. Idag bestämmer varje kommun för sig vad som gäller vid olagliga bosättningar, försörjningsstöd, sjukvård och skolgång för barn. Rapporten föreslår en nationell samordning, något som ansvariga politiker i Malmö, Lund och Helsingborg tycker är en bra idé.

– Med facit i hand hade vi behövt en tydligare nationell samordning och rådgivning, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund.
– Vi har haft ett läge där alla kommuner agerat själva. Och att ha 290 olika lösningar är inte bra, varken för samhället eller EU-migranterna, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Ett nätverk för samtliga kommunpolitiker i Sverige hade snabbt kunnat etablera standardlösningar och rådgivning i den här brännande frågan.

Läs mer på: http://www.sydsvenskan.se/skane/pengar-i-muggen-hjalper-inte-pa-sikt/ från 2016-02-01.

About the Author

Anna Drake